ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ PBS

Ο Dr. Παναγιώτης Σαλονικίδης μέλος της χειρουργικής ομάδας PBS για την διαδερμική χειρουργική στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα για τις παθολογίες του άκρου ποδός.

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Π. Σαλονικίδης τόσο σε επίπεδο ιατρείου (συντηρητικά) όσο και σε χειρουργικό επίπεδο (όπου χρειάζεται), κυρίως είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι), η μεταταρσαλγία (γνωστή και ως πτώση μεταταρσίων), η σφυροδακτυλία, η γαμψοδαλτυλία, η κλινοδακτυλία αλλά και πιό σπάνιες παθήσεις – παραμορφώσεις του άκρου ποδός όπως νευρίνωμα του Morton κ.λ.π.

Τι ειναι η τεχνική PBS

Ο Dr. Π.Σαλονικίδης αντιμετωπίζει τις παθήσεις του άκρου ποδός, σε Ελλάδα και Ιταλία, χρησιμοποιώντας την τεχνική PBS (Physiological and Human Approach). P.B.S.  είναι τα αρχικά από την Percutaneous Bianchi’s System  (στα Ελληνικά διαδερμικό σύστημα Bianchi).

Ο DrAndrea Bianchi είναι ο εμπνευστής της μεθόδου και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την φιλοσοφία όλης της ομάδας, που είναι η συνεχής έρευνα των καλύτερων λύσεων με απόλυτο σεβασμό στους νόμους της ενβιομηχανικής  και της φυσιολογίας του ποδιού.

O Dr Π. Σαλονικίδης προβαίνει σε λεπτομερή εξέταση του ποδιού και των ακτινογραφιών ούτως ώστε να τεθεί η ορθή διάγνωση και εν συνεχεία να γίνει η δέουσα αντιμετώπιση.

Η προσοχή του γιατρού σύμφωνα και με το πνεύμα της PBS είναι στο πώς ο ασθενής θα ενημερώνεται σωστά και υπομονετικά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο της θεραπείας του, ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας επαφή με τον γιατρό είτε επιλεγεί η συντηρητική είτε η χειρουργική λύση, για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα είναι το καλλίτερο δυνατόν για τον ασθενή.

Οι εξετάσεις που ο ασθενής πρέπει να κάνει προκειμένου νε εξεταστεί από τον γιατρό, είναι απλή ακτινογραφία του πάσχοντος ποδιού σε προσθοπίσθια λήψη και σε πλάγια, ενώ σπανίως μπορεί να ζητηθεί μια ακτινογραφία κατά Guntz ή  μια αξονική σε πολύ ειδικές και σπάνιες περιπτώσεις.

Σε επίπεδο χειρουργείου με την  τεχνική αυτή χρησιμοποιεί πολύ μικρά και ελάχιστα εργαλεία, με τα οποία, μέσω πολύ μικρών τομών (2 χιλιοστών περίπου) όπου χρειάζεται, ο χειρουργός μπορεί να επεμβαίνει με ακρίβεια μέσω της χρήσης ακτινοσκόπησης.

Μέσω αυτών των εργαλείων (ειδικές μίνι χειρουργικές λάμες, μικρές φρέζες κ.λ.π.) εκτελεί με ακρίβεια διορθώσεις στις δομές του ποδιού, με κατάγματα, τενοτομές και θυλακοπλαστικές προκειμένου έτσι να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Η μεγάλη καινοτομία της τεχνικής αυτής, είναι η κατάργηση της άποψης ότι κάθε κάταγμα χρειάζεται ακινητοποίηση για να μπορέσει να πωρωθεί. Έτσι αφήνει ελεύθερα τα κατάγματα που δημιουργεί στα οστά ούτως ώστε η πώρωση του κατάγματος να επέλθει όπως πραγματικά η φόρτιση σε κάθε πόδι χρειάζεται και όχι εκεί πού οι παλιά τεχνική ήθελε τον γιατρό να ορίζει πού  «πρέπει». Έτσι ο ασθενής μετεγχειρητικά, μετά από την ειδική επίδεση που γίνεται από τον κ. Σαλονικίδη, εξέρχεται με ένα ειδικό παπούτσι και βαδίζει.

ΠΟΔΟΛΟΓΟΙ - PBS

Πάνω από 20 ποδολόγοι εντάσσονται στην ομάδα λειτουργόντας σαν ομάδα ενώ πάνω από 150 συνεργάζονται με την PBS στο πλαίσιο σύστασης προς εμάς σε ασθενής που αντιμετωπίζουν δύσκολα προβλήματα..

Βασικός κανόνας του γιατρού της PBS είναι η αμφίδρομη επαφή για κάθε ασθενή με την-ον ποδολόγο συνεργάτη..

Υποχρέωση του γιατρού είναι να εκπαιδεύει τον ποδολόγο στην ΜΟΝΑΔΙΚΗ αλλαγή που θα κάνει στον ασθενή του 20 περίπου μέρες μετά το χειρουργείο με την περιποίηση ταυτόχρονα του ποδιού η οποία φυσικά συνεχίζετα για πάντα.

Ποιός ο ρόλος του ποδολόγου???

Μελέτη του ποδιού που αντιμετωπίζει:

1)  Την υπερκεράτωση που βλέπει την αξιολογεί

2)  Την αντιμετωπίζει όπως κάνει μέχρι τώρα

3)  Φωτογραφίζει το πόδι από πάνω σε φόρτιση

4)  Συζητάει με τον ορθοπεδικό που ενδεχόμενα συνεργάζεται

5)  Ακτινογραφία άκρου (-ων) ποδός F+P σε φόρτιση

6)  Επαφή με τον ορθοπεδικό μετά από αυτά και
7)  Φέρνει σε συνεννόηση γιατρό και ασθενή

 

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής PBS είναι:

  • Περιοχική αναισθησία (τοπική) και έτσι ο ασθενής δεν υποβάλεται σε γενική αναισθησία με αποτέλεσμα να εξέρχεται από την κλινική την ίδια ημέρα 1-2 ώρες μετά την επέμβαση.
  • Καμία χρήση υλικών οστεοσύνθεσης και έτσι δεν χρειάζεται νέα επέμβαση για αφαίρεση υλικών ούτε υπάρχουν οι κίνδυνοι από επιπλοκές που οφείλονται σε υλικά όπως η χαλάρωση αυτών.
  • Μικρός χειρουργικός χρόνος σε αντίθεση με τις κλασσικές μεθόδους που απαιτούν περίπου 1 ώρα χειρουργικού χρόνου.
  • Άμεση φόρτιση μετά το χειρουργείο, με βάδιση η οποία είναι και απαραίτητη για την σωστή αποκατάσταση της βάδισης και της πώρωσης των καταγμάτων.
  • Μεγάλος περιορισμός μετεγχειρητικού πόνου (απλά αναλγητικά Depon ή Panadol ). Σημειώνεται ότι το 1/3 περίπου των ασθενών δεν χρησιμοποιούν κανένα αναλγητικό.
  • Δεν χρειάζονται οι συχνές αλλαγές τραυμάτων όπως στις παλαιότερες μεθόδους. Γίνεται μία μόνο αλλαγή στις 20 περίπου ημέρες και μία επανεξέταση στις 40 περίπου ημέρες με μετεγχειρητική ακτινογραφία.

ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΤΑΙ λοιπόν εύκολα, ότι για να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε ένα πόδι που χειρουργείται πρέπει να υπάρχει μια πολλή καλή γνώση της δυναμικής και της λειτουργίας του άκρου ποδός από τον γιατρό και αυτό το κριτήριο, όλα τα μέλη της ομάδας PBS  (10 χειρουργοί) το πληρούν και γι’ αυτό εξ άλλου όλοι έχουν εκπαιδευτεί απο τον ίδιο τον Dr.Andrea Bianchi και ο Dr.Παν. Σαλονικίδης έχει την τιμή πλέον να είναι μέλος του team της PBS εξετάζοντας και χειρουργόντας και στην Ιταλία εκτός από την Ελλάδα.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μόνο ένα μέρος της όλης θεραπείας σε ένα πόδι. Όλα όμως τα πιο πάνω είναι συνιστώσες, η κάθε μία με την δική της βαρύτητα.

Ιατρείο Πατρών

Ολύμπιον

Βόλου & Μειλίχου

Κάτω Συχαινά  Πάτρα ΤΚ: 26443 

Δευ.-Παρ.: 09.00-14.00

email: hellaspbs.gr@gmail.gr

Τηλ. 2610.464062
Τηλ. 6936764824

Βρείτε μας επίσης:

Αθήνα  – ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Θεσσαλονίκη  – EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 
Ηράκλειο  – CRETA INTER CLINIC
Χανιά  – IASIS Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε.