Σφυροδακτυλία (hammer toe)

Είναι η πάθηση ενός ή περισσοτέρων δακτύλων που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η πρώτη άρθρωση είναι σε κάμψη σχηματίζοντας οξεία γωνία όπως φαίνεται στην εικόνα. Η βασική (1η) φάλαγγα του δακτύλου είναι σε ραχιαία έκταση ενώ η μεσαία φάλαγγα (2η) είναι σε πελματιαία κάμψη. Συνήθως υπάρχει σχηματισμός κάλου πάνω στην άρθρωση λόγω επαφής-τριβής με το παπούτσι. Επίσης αυτή η υπερκεράτωση λόγω τριβής με το παπούτσι, δημιουργεί ερυθρότητα, τοπική φλεγμονή και πόνο.
Συνήθως οφείλεται σε δυσλειτουργία της λειτουργικής ισορροπίας μεταξύ τενόντων και μυών λόγω κατασκευαστικής αλλαγής της δομής του ποδιού που επέρχεται με τον χρόνο. Συνήθεις «ύποπτοι» αυτής της παθολογίας είναι στενά παπούτσια, μακρύς δάκτυλος, κάποιος τραυματισμός και η κληρονομικότης.
Όσον αφορά τα συμπτώματα, κυρίως είναι ο πόνος, ο σχηματισμός κάλου, μία τοπική φλεγμονή του δέρματος, καυσαλγία και τοπική ακόμη εξέλκωση του δέρματος.
Συχνά αυτή η παθολγία συνυπάρχει με τον βλαισό μέγα δάκτυλο.
Η θεραπεία αυτών των παραμορφώσεων είναι μόνον χειρουργική και με την χρήση της PBS μπορεί και προσφέρει την ιδανικότερη των λύσεων με όλα τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής τεχνικής παρ ότι με την διατομή των τενόντων (καμπτηρων και εκτεινόντων) ο ασθενής νοιώθει το δάκτυλο “ξερό” και “αναίσθητο” όμως δεν έχει πλέον πρόβλημα με πόνο, ούτε έχει το δάκτυλο σε σύγκαψη.

sfirodaktilia-pathisi3-460x1113
Ιατρείο Πατρών

Ολύμπιον

Βόλου & Μειλίχου

Κάτω Συχαινά  Πάτρα ΤΚ: 26443 

Δευ.-Παρ.: 09.00-14.00

email: hellaspbs.gr@gmail.gr

Τηλ. 2610.464062
Τηλ. 6936764824

Βρείτε μας επίσης:

Αθήνα  – ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Θεσσαλονίκη  – EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 
Ηράκλειο  – CRETA INTER CLINIC
Χανιά  – IASIS Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε.