Μεταταρσαλγία

Γνωστή και ως πτώση μεταταρσίων, χαρακτηρίζεται από πόνο στο πρόσθιο μέρος τού πέλματος (κάτω επιφάνεια του ποδιού) ακριβώς λίγο πίσω από τα δάκτυλα, και μπορεί να αφορά ή το κεντρικό μέρος ή την 1η «ακτίνα» (έσω) ή την 5η ακτίνα (έξω).
Συνήθως η αιτία είναι ενβιομηχανικής προέλευσης (κακή φόρτιση του ποδιού λόγω κακών παπουτσιών) που αλλάζει η φυσιολογική φόρτιση του ποδιού, ή να οφείλεται σε ανατομική ανωμαλία όπως μακρύτερα μετατάρσια, ή σε τοπικές φλεγμονώδης παθήσεις, ή τέλος σε παθήσεις των νεύρων (όπως το νευρίνωμα του Morton).
Λόγω της έντονης πίεσης με την βάδιση, στην περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου και κεράτωση (κάλος) σε όσες κεφαλές πάσχουν από «πτώση». Προσβάλλει πιό πολύ τις γυναίκες λόγω και της χρήσης παπουτσιών με τακούνι που έτσι επιδεινώνουν την πιό κάθετη φόρτιση των κεφαλών των μετατασίων. Στους άντρες εμφανίζεται πιό σπάνια αλλά αυτό ειναι πιό σοβαρό γιατί υποκρύπτουν πιό σοβαρούς προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η βλαισσοπλατυποδία κ.α.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση, μπορεί σε μεγάλο ποσοστό να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με χρήση ειδικών αλλά σωστά κατασκευασμένων πελμάτων, έτσι που να παραταθεί ακόμη και για χρόνια η πιθανότητα χειρουργικής αντιμετώπισης. Στις περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το πρόβλημα, τότε η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και ο Dr. Π. Σαλονικίδης αντιμετωπίζει και αυτήν την παθολογία με διαδερμική οστεοτομία των κεφαλών των μεταταρσίων ακολουθώντας την PBS.

Ιατρείο Πατρών

Ολύμπιον

Βόλου & Μειλίχου

Κάτω Συχαινά  Πάτρα ΤΚ: 26443 

Δευ.-Παρ.: 09.00-14.00

email: hellaspbs.gr@gmail.gr

Τηλ. 2610.464062
Τηλ. 6936764824

Βρείτε μας επίσης:

Αθήνα  – ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Θεσσαλονίκη  – EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 
Ηράκλειο  – CRETA INTER CLINIC
Χανιά  – IASIS Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε.